Asansör Revizyonu
Asansör Revizyon Nedir?
Asansör bir çok şekilde ve farklı modellerde karşımıza günlük hayatta merdivenlerin yerinde ve insan gücünü daha az kullandığımız ve her yerde göreceğimiz araçlardır. Asansör modelleri dişli, dişlisiz, palangalı ve hidrolik gibi farklı modellerde yer alır. Ev ve iş yerlerinde hidrolik asansör tercih edilir. Daha az yer kapladığı için ve makine dairesi olmadığı için kullanıma daha uygundur. Yüksek katlı bina ve apartmanlarda halatlı asansörler tercih edilir. Hidrolik ve halatlı asansörlerinin arasındaki fark ise,hidrolik asansör piston ve yağ tankı ile kullanılır yağ tankından pistona yağ pompalanarak kabin aşağı ve yukarı hareket edilmesi sağlanır. Halatlı asansör ise makine motora ağırlık demiri ve kabinin birbirine paralel olarak hareket etmesi sonucunda aktif olarak kullanılır. Metro, havalimanı, terminal, ev ve iş yerlerinde yük ve günlük hayatımızı kolaylaştırmak için kullanılır. Fakat asansörleri güvenli hale getirmek için asansörler revize edilir. Bu süreç makine mühendisleri odası tarafından belgelenir. Güvenliksiz ve yönetmeliğe uymayan asansörler asansör revizyon işlemi uygulanır. Bu süreçte asansörler eksik parçalar tamir edilerek veya yenilenerek güvenli hale gelir. Peki güvenli asansör ve tehlikeli asansörleri yani revize edilip edilmediğini asansör revizyon işlemi uygunlandığını nasıl anlayacağız? Bunu anlamanın diğer bir yolu etiket uygulaması uygulanır. Tüm asansörlerin kimlik numarası vardır. Bu kimlik numaraları asansörlerin yasal ve güvenlik bilgilerine ulaşmamız için vardır. Aynı zamanda kontrol edilen asansörler kırmızı, sarı ve yeşil etiket uygulaması yapılır. Alınan etiketler eksikler giderildikçe kırmızı etiketten sarı etikete dönüştürülebilir. Sarı etiket verilen asansör ise yeşil etiket daha sonradan da verilebilir. Bu ve bunun gibi eksikliklerin önemini asansörlerin parçalarının kötü veya kullanışlı kullanışsız, güvenli,güvensiz, tehlikeli tehlikesiz, uygun uygunsuz olduğunu bilmemiz için asansör etiket ve asansör revizyon uygulamaları gibi güvenlik önlemleri alınmıştır.
Asansör Revizyon Nasıl Yapılır?
Bu etiketler asansörleri tehlikeli, güvenli veya güvenliksiz yani asansör revizyon işlemi gerekip gerektirmediğini anlamamıza yardımcı olur. Kırmızı etiket asansörün yüksek risk ve tehlike taşıdığını ve asansör revizyon işlemi uygulanması gerektirdiğini belirler. Sarı etiket ise asansörün düşük risk taşıdığını ve asansör revizyon işlemi uygulanacağını belirler. Yeşil etiket ise asansörün güvenli olduğunu ve hiç bir asansör revizyon gerektirmediğini belirler. Peki asansör revizyon işleminde neler ve hangi işlemler yapılır? Asansör revizyonunda ilk olarak elektrik tesisatı ve fren sistemi yüksek güvenlik önlemlerine öncelik verilir. Bunlarda bir eksiklik olursa asansör derhal kırmızı etiket verilir ve kullanıma kapatılır. Asansör de çoğu insanın bilmediği güvenlik sistemleri kullanılır. Bunlardan en önemlisi paraşüt sistemidir. Bu fren sistemi asansörün halatlarının hepsinin bir şekilde kopması sonucu devreye girer ve asansör kabinini raya sabitleyerek kabini askıda tutar. Diğer bir önlem ise aşırı yük sistemi asansör taşıma kapasitesinin üzerini geçer ise aşırı yük s sistemi güvenlik nedeniyle asansör hareket etmez yük normal kapasiteye gelene kadar. Diğer bir metaryel ise takoz sistemi asansör halatlarının bir nedenden ötürü boşa çıkarak asansör kuyusuna çarpmasına engel olmak için kuyu dibine yerleştirilir. Bu sistem asansör kabininin yere düşmesini yumuşatır ve daha hafif bir iniş gerçekleşir. Sadece bu kadar değil. Aynı zamanda asansör revizyonunda kabin içi aydınlatma, alarm butonu, kabin fanı, kapı açma kapama butonu ,kapı sensörleri, kabin kapı sıkıştırma süresi, kabin revizyon kutusu, kabin fren butonu, kabin üstü aydınlatma, kabin halat ölçüleri, kabin üstü frenler, kabin aşırı yük sistemi, kuyu aydınlatma kuyu dibi freni, kuyu dibi alarmı ve makine dairesi güvenlik etiketleri kontrol edilir. Asansör revizyonu insanların korkularını giderir ve daha bilinçli hale gelmesine yardımcı olur. Eğer bir asansör ilk montajından itibaren güvenlik unsurlarına uygun değilse ruhsat alamaz ve faaliyete geçirilmez. Asansör montaj edildikten sonra ruhsat ekibi gelerek gerekli kontrolleri yapar ve eksikleri not alır ve bunu taşeron firmaya iletir. Ruhsat tarihini ileri bir tarihe erteler. Asansör revizyon işlemi uygulandıktan sonra taşeron firma ruhsat ekibini tekrar kontrole davet eder. Eğer eksiklik yok edildiyse asansöre ruhsat verilir ve kullanıma açılır. Eğer asansör kırmızı veya sarı etiket alınır ise ne olur?
Adana Asansör
Makine mühendisleri asansör revizyonu işlemi için kalem kalem eksik çıkarır. Ve bina yöneticisiyle paylaşır, bina yöneticisi asansör revizyon için bir çok firmadan teklif alabilir, Asansör revizyonu, asansör montaj firması veya dilediği firmaya revize ettirebilir. Revize edildikten sonra mühendisler verdikleri sürede eksikler giderildi ise etiket yeşile dönüşür ve buda asansörün yönetmeliğe uygun ve güvenli hale geldiğini belirtir. Asansörleri bilinçli kullanırsak ve kendi güvenliğimiz için eğer yaşadığınız binadaki asansörün güvenliğinden şüphe ederseniz bina yöneticisiyle konuşarak etiket ve revizyon gerekip gerekmediğini öğrenebilirsiniz. Binanızdaki asansörler güvenli kalabilmesi için bir asansör bakım firmasıyla anlaşarak aylık bakımını gerçekleştirebilirsiniz. Bakım sırasında raylar yağlanır, kapı panelleri temizlenir, kapı kızakları temizlenir, kuyu dibi pislikleri alınır, kuyudaki yağdanlıklar alınır, kapı panelleri ayarlanır, makine dairesi kontroller sağlanır, kumanda panosu, fren sistemleri çalıştırılarak kontrol edilir böylece uzun yıllar asansörünüzü güvenli ve asansör revizyon işlemine gerek kalmadan kullanabilirsiniz. Asansör revizyon işlemi maliyet olarak kullanımıza bağlı olarak aynı zamanda taşeron firmanın montojına göre değişiklik gösterilir. Asansör revizyon işlemi insanların can güvenliğine verdiği önem ön plandadır. Bizler etiketleri kontrol ederek kullanırsak asansörlerimizi bir o kadar asansör kazaları azalır. Asansör revizyon uygulaması ve etiket uygulaması can ve mal güvenliği bakımından büyük rol alır bir asansör revizyon uygulaması asansör montajı kadar önemlidir. Bu makale asansör revizyonunun ve asansör güvenliğinin önemi daha iyi ve bilinçli olmak içim hazırlanmıştır.
Bir yanıt yazın